Кожне випробування руйну хату Катерини. Але вона вперто, як багато поколнь укранцв, знову й знову пднма з рун.
Кнофльм “ТОЛОКА” Михайла ллнка – екранзаця врша Т. Як би це не було складно, ми вимушен перезнмати фльм спочатку – з ншим актором. “Мен не вриться, що це вдбулося. Шевченквська сторя Катерини у фльм – нби передмова, вона трива не бльше 30-40 хвилин. Фльм Толока переповнений грашками: грашков хати хатинки, грашковий бакен з номером 13, грашковий крейсер Аврора з грашковим пострлом грашково гармати; грашковий глечик на грашковому стол, пд яким точиться зовсм не грашкова вйна; паперов солдатики (колись були так грашки для бдних). Останню врешт побудували в Криму. Не без бою, у 2013 роц сценарй перемг у вдбор Держкно, яке мало покрити половину з усього бюджету прокту. я буду дуже щасливим, якщо кожен, хто зайде в цю хату, зможе побачити свт зсередини нашо спльно хати. Нараз укранський глядач готовий до втчизняного продукту.
"Украна перевантажена чужи мфами, потрбно зробити контрмфи. А тема Катерина — хата — жноча тема матрархально душ Украни може бути частиною тамного укранського коду, про який ви говорили. Вдмовитися вд толоки вважалося грхом та вимагало сповд, каяття спокути. Знмати Толоку розпочали 2013 року, однак через Революцю Гдност фнансування призупинили, роботи, здавалося, канули в Лету. Але Толока лишиться хорошим спогадом у тих, хто прийшов, подивився оцнив. Вона буде проходити крзь час та кривав под в стор крани, аби знов побудувати з рун нову толоку, як сотн поколнь укранцв, бо хата сну вд вйни до вйни, але дух непереможний.
Коли фльм вийде на екрани? Не знаю, чи так насправд, але вн задля вдячност жнкам. У мене – своя. Роботу почали у лютому цього року вже встигли вдзняти четверту частину фльму. Режисер назвав 12 беззаперечних причин, чому укранським глядачам варто подивитися фльм "Толока".
Ще у 1967 роц Михайло ллнко задумав створити свй фльм. Але реалзувати дею у радянський час йому не вдалося через цензуру, а на початку незалежност Украни про укранське кно не дбали на державному рвн. Лише у 2013 роц режисер розпочав роботу над стрчкою. Однак творча група призупинила працю через под на Майдан бойов д на Донбас. Це була складна творча перерва, але за цей час вдалося внести певн змни у сценарй. Вдтак з’явилась тема Криму, де свою останню, дванадцяту, хату збудувала героня завдяки толоц.