Режисер, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко розповв: На початку вйни я часто здив з свом попереднм фльмом з фрагментами Толоки до бйцв на Схд: вд Щастя до Маруполя, показував фльм у блндажах, просто неба, там, де нема кнотеатрв. Тому для мене захисники Украни – не чуж люди. Фонд Повернись живим допомага м, фльм Толока також хоче долучитися й допомогти.
Його по рзному оцнили, але факт факт – стояли черги. Офцйним телевзйним партнером виступив телеканал ICTV. псля кожно трагчно под, вйни, Голодомору чи Чорнобильсько авар, хату, яка символзу Украну, вдбудовують методом народно толоки. Також Марина Д'яконенко розповла про кайфов три тижн у Лос-Анджелес. Свй вибр вона доврила дол, пообцявши стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Коди можуть бути музичними, поетичними, будь-якими. ншим провдним поетичним твором, але вже без музики, стали слова Тараса Шевченка: окрем частини, а то й цлий врш “У т Катерини хата на помост”. Кому давати Оскар за головну роль – так це хат. Тарас Григорович не вказав, як довго шукали? дозволив мен пофантазувати трохи. показ вдбувався не у кнотеатрах, звсно, але для творчо групи це був дуже важливий глядач.
– Толока – феномен нашо культури, символ незнищенност, – поясню пан ллнко. — Так, ми планумо шукамо можливост, бо матерал, що не ввйшов у повну версю "Толоки", надзвичайно кношно якост. Прокатом стрчки займаться компаня Ukrainian Film Distribution. Це спльна робота, яка, на жаль, не знайшла свого вдтворення навть у пснях. Костюми до фльму пдбирали гуртом. Творча група на чол з режисером стрчки Михайлом ллнком запрошу всх з 12 березня на Толоку до кнотеатрв крани.
Уже коли побачилися в Кив, я запросив його на одну з ролей. вген Нищук. Творчсть Шевченка завжди презентувалася виключно як трагчне звернення до глядача без жодно посмшки. Украна була, , буде може нам треба перестати панкувати, а треба дуже добре подумати, як толокою ми побудумо таку Украну, яку хочемо бачити. А так хата з мешканцями нагаду радше театральну трупу, яка посеред вистави кидаться ткати, забачивши чергову атаку агресивних сусдв. Кожен заспвав один-два рядки в цй псн, — подлився саунд-продюсер Серй Фоменко. Так повторються не один раз. Тарас Шевченко не пише, як довго вони здили… Для того, щоб розгорнути широку сторичну панораму, я зробив таке припущення, що шукали вони брата 400 рокв. Скажмо, Ломако вийшов з психчно лкарн, бо переформатував, перекров себе сво погляди на свт. Нема того в свт,
Першими глядачами стрчки вже стали вйськов та жител прифронтових територй. Команда фльму показала стрчку у понад 20 мстах та селищах Донбасу.