— Укранц справд дуже терпляч. Ця риса зробила з нас жертв. ми няк не можемо вийти з цього образу. Його закрплено у творах мистецтва, лтератур, кно радянського пероду. Нам його довгий час вмонтовували у пдсвдомсть... Якби вам запропонували зняти другу частину Толоки, аби вискочити на новий рвень, ви б взялися?
Коли я перейшов до наступного класу, в якому продовжилося вивчання стор, я досить живо уявив соб, як до лтописця приходять збуджен сильно озброн люди. Коли приходить бда, ми збирамось разом на Майдан та перемагамо, – розповда Михайло ллнко. Проте, у зв’язку з оголошення карантину по всй Укран, старт прокату перенесено на невизначений термн. У нас уже давно гбридна, мфологзована сторя. Головна героня Катерина в козацьк часи обця трьом козакам вийти замж за того, хто визволить брата, а насправд коханого, з полону. Одне з головних завдань фльму – змагатися з мфами, як нам нав’язан. У Довженковй Звенигор, а нин в Толоц вочевидь, спостережено саме таку, чотиричленну, структуру побудову часу простору (або хронотопу). Вперше за часи незалежност на кноекрани вийде екранзаця твору Тараса Шевченка – стрчка знята за мотивами балади У т Катерини хата на помост…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни. Дво з трьох козакв гинуть, намагаючись виконати умову кохано, третьому вдаться врятувати брата, але брат Катерини виявляться зовсм не братом. До роботи над сценарм приднався художник Роман Адамович.
Вона не стар, у не з'являються прийомн дти, внуки правнуки, родина бльша, под навколо хати-мазанки змнюються. Почали роботу ще 7 рокв тому, але через брак фнансування довелося розтягнути знмальний процес. Чому саме м спочатку показали цю картину? Навть не знаю, що сказати…За дв години у стрчц Толока показав чотириста рокв укрансько стор режисер Михайло ллнко. Крм того, визначено, що Шевченко витворю сторичн фази нацонального буття: допорогова, порогова, постпорогова стад чотирискладово часово схеми, або, кажучи накше — далеке минуле, нещодавн минуле, тепершн майбутн. Я фанат мстифкац казки, це у фльм, як було у стрчц Михайла ллнка Фучжоу. Ба бльше — сторя хати незрдка розгруться у вертеп, народному ляльковому театр. Правда, це не брат, а коханий, таку брехню можна було б покарати. Комедя пд час вйни – правильний пдхд?
Змнються крана, кордони назва, полтичний лад, не старють лише клька персонажв. “Толока привчила людей до дност й це залишилося у генетичному код укранцв. Проект спльнокошту виник як потреба пдтримки творчих, медйних та освтнх нцатив та розвиваться, щоб фнансувати нновац в сфер IT технологй, вдновлювано енергетики та вдповдального пдпримництва. Уже вдбулося 26 показв, ус вони пройшли з успхом. Це т реч, як пов'язан з вдродженнями нашо нац", - додав Бенюк.
— Пане Андрю, як виникла дея зробити передпрем'рн покази "Толоки" саме на Сход Украни — для наших бйцв. Якою була хня реакця на фльм?