“Сюжет почався тод, коли я перегорнув сторнки Шевченка побачив маленький врш, на дв сторнки, “У т Катерини хата на помост”. Отак все й починалось, все дуже просто, - 53 роки тому... Найдивнше те, що толока — ця ункальна, переможна система укранського самопорятунку — як не дивно, не залишила слду у лтератур. Я не знайшов у поез, в живопису, не знайшов тако окремо теми в кно. Тож сьогодн прем’ра не тльки фльму, а прем’ра, звичайно, толоки... Це про те, що кожного разу з Украною прощались казали, що Украни нема. Але кожного разу Украна вдроджуться, так само, як воскреса укранська хата”, - сказав ллнко.
Головне, щоб це був статус: персонаж, який може сам соб раду дати, допомогти комусь. Була можливсть посплкуватися, показати, возили з собою апаратуру. Знову про любов. Навть "Сьомий маршрут", що вигляда помж кобзи, бандури флейти-дубельцвки несподваною електрогтарою, пдтриму спльний ритм. Звукорежисер: Артем Мостовий Я якось склав ус ц роки очкування, то у мене вийшло, що ц чотири фльми няньчив 140 рокв. Всеукранська прем’ра фльму запланована на 12 березня. Лейтмотивом фльму стала авторська верся укрансько народно псн Чорн очка, як терен (в нтерпретац Михайла ллнка - Укранська народна Камасутра).
Отож вийшло, що картина складаться з дванадцяти сторичних перодв. Олесь Санн вдомий як кнорежисер, актор, оператор, продюсер, музикант скульптор, але цього вечора у кнотеатр Кивська Русь вн був присутнй насамперед як глядач Говоримо про те, чому за основу стрчки було взято врш Тараса Шевченка – “У т Катерини хата на помост…”, чому зйомки стрчки почались ще в 2012 роц, а завершилась нещодавно, скльки акторв з Прикарпаття вдзнялось у фльм, як створювався основний саундтрек та як реагували на фльм глядач у прифронтовй зон. Для мене такий характерний момент: псля 1991 року я зняв чотири фльми — Фучжоу, 7-й маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь Толоку. Псля 1991 року з’явився шанс, але наш кнематограф почав гальмувати на середину дев’яностих примерз до рейок на довг пвтора десятилття. Але не варто забувати: грашки, якими ми грамося, нколи починають гратися нами.
Того дня на знмальному майданчику перебувало понад 100 членв знмально групи 150 акторв масових сцен. Наприклад, коли знмають серал, там все розписано до останнього слова, чого й намагаються дотримуватися. Коли фльм вийде на екрани? Але реалзувати дею у радянський час йому не вдалося через цензуру, а на початку незалежност Украни про укранське кно не дбали на державному рвн. Досить так поздив добряче: було приблизно 60 показв. Його новий фльм – романтична притча, метафоричне кно, майстерна мистецька робота укранського режисера, кажуть фахвц, де використан тонк вдал художн образи, а ще це кно з глибокими смислами, де багато гумору над, що все буде в укранцв добре. Однак у 2018 роц нам вдалося завершити роботу над фльмом, а 12 березня нарешт вдбудеться всеукранська прем’ра. За словами ллнка, дея створення стрчки виникла давно, коли вн разом з братом сидв у рдному сел та задумався, що толока – це головна об‘днуюча програма. Однак 2018-го роботу над фльмом вдалося завершити, а 12 березня ц.р. Давно помчено: нод час летить, а бува, тече повльно, майже зупиняться.