— Один з геров фльму — покалчений афганець, який повернувся з вйни, каже: Толока — це добре. Слава Господу, що вона . Але, може, саме вона нас ще до терплячост привчила. Ото спалить сусд хату, то ми глини накопамо, толоку зберемо... Хай знову палить... Колись же в нього срники закнчаться?. А срники все не закнчуються...
Але мж цим всм мали пройти роки. UA Group Сергй Созановський у компан продюсера рини Костюк маркетинг-директора компан Полни Толмачово “Я не помчав врша Тараса Шевченка “У т Катерини хата на помост”, а коли його вдкрив для себе, то подумав, що це ж врш про хату. Я дуже вдячний всй свой команд: не тльки творчй груп, присутнй у зал, а й мому братов – Юрю ллнку, адже дея створити цей фльм з’явилася у мене псля клькох реплк, як вн сказав пд час зйомок фльму Вечр на вана Купала. Прокатом займаться компаня Ukrainian Film Distribution. Як це робите Ви? Толока – це нарис з життя одн хати. Образ незнищенност укранства, який ближче до фналу суттвим чином трансформуться: один з персонажв фльму стверджу, що саме в хат — корння сторичних бд укранцв. Особисто я, просто не уявляю ншо актриси у цй рол.
Нагадамо, ранше сайт 032. За цю брехню вона поплатилася життям — дво козакв не вибачили й загибел товаришв вдрубали й голову (chopped her head off). Наш фльм - це спроба цю пам'ять повертати розповдати про те, про що зараз не завжди згадують", - наголосив режисер. На курс були студенти з Грец, сланд, Болгар, Чех, Монгол. Режисер Михайло ллнко каже, що хотв зняти просто фльм про Украну.
Водночас вн пдкреслив, що впродовж роботи над фльмом орнтувався на сучасн под: “Я весь час ловив сигнали подй, як вдбуваються. Режисер, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко говорить: На початку вйни я часто здив з свом попереднм фльмом з фрагментами Толоки до бйцв на Схд: вд Щастя до Маруполя, показував фльм у блндажах, просто неба, там, де нема кнотеатрв. Яке б не було нещастя чи блискавка, чи вйна, хату зруйнували, спалили, але ось глина, очерет, вода, ще трохи деревини толока – й життя продовжуться, це стратегя виживання Украни, – сказав режисер фльму. Електричка завжди була переповненою , коли я втискувався у вагон, ворушитися вже не мг. Через, повторюю, самсть можна вднайти себе в патрархальному колектив, орнтованому на упокорення осбного. Це зброя.