Кнопрокт Толока став одним з переможцв 3-го конкурсного вдбору Держкно. У результат дофнансування картина отримала державну фнансову пдтримку розмром майже 28,4 мльйони гривень, що становить 98 вдсоткв вд загально вартост виробництва.
Вн да розумння для сучасних укранцв, що ми мамо шукати позитив у будь-якй, навть безвихднй ситуац, – каже Фоменко. В нй – душа, бо з рук в руки родич сусди передавали цю землю будували хатину. А якщо додати сюди 46 рокв вд початку задуму, то виходить майже 52 роки! Але потм з ним вдбуваться цкава трансформаця. Я виршив зробити свою маленьку версю”, - розповв режисер. У фльм жнка не стар прожива под стор Украни упродовж чотирьох столть. Його мамо зняти з одного дубля, бо сонце заходить. Коди можуть бути музичними, поетичними, будь-якими. Коли я перейшов до наступного класу, в якому продовжилося вивчання стор, я досить живо уявив соб, як до лтописця приходять збуджен сильно озброн люди.
Молодого хлопця викликали просто з новослля на роботу. За словами ллнка, допрем'рн покази фльму вже вдбулися в Литв, Туреччин, Болгар. Напередодн старту прокату команда фльму оголосила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм. Зупинка. Все чтко та органчно. Не кажу про 25, навть не 50.
НСКУ Бо укранськ жнки дуже мудро керують процесами. За основу стрчки режисер обрав Шевченкову баладу У т Катерини…. Це характерно для роботи спецслужб. Можна й впевнено сказати, що створення фльму – це теж була толока, адже на рзних етапах до процесу долучалися небайдуж. мен вручили урочисто повстку: "хлопче, вперед!" Ну, безумовно, вперед.
Якось я почув ц думки уголос вд брата. Ми з Юрою сидли перед старою хатою в сел Бучак, де лтом 1967 року вдбувалися зйомки його фльму "Вечр напередодн вана Купала".