— Саме там той глядач, на якому можна переврити, ма фльм якусь цну, чи н. Тому, щойно був готовий фльм Толока, я вдразу ж повз його туди. Поздка вдбулася восени, ми планували 12 показв, а влаштували 26. з Толокою прохали вд Щастя до Маруполя. Зробив висновки, ще було трохи часу пдправити деяк детал, змстити акценти, додати реплки.
Примром, виконавиця головно рол ванна ллнко вважа: Толока - стрчка неодноразового використання. Це не випадковсть, ми чимало зробили для того, щоб там був герой, просто як статус. Проект стрчки став одним з переможцв Третього конкурсного вдбору Держкно , в результат дофнансування в 2018 роц, отримав 98,02% державне фнансування, що становить 28 млн 392 тис. Усм! Завдяки братов Юрю ллнку в мене з'явилася дея створити цей фльм ще 50 рокв тому. Режисер також небайдуже поставився до звуку, тож ус сцени доповню певною атмосферою саме та композиця, яку вважав за потрбне додати туди Михайло ллнко. Але нби згори почув пораду — напиши йому довдку. Хати, власне, ще нема.
— Михайле Герасимовичу, до прем’ри Толоки ви йшли аж цлих см рокв. Це сторя Украни з часв коззачини до вйни на Донбас. це основною пдказкою для глядача, адже йому не варто очкувати лнйно манери розповд та чтких далогв геров, котр проведуть його сюжетом розкажуть про все, що може бути незрозумлим. Дивться також: я возив з собою фрагменти незавершено “Толоки”. В листопад 2014 року старту спльнокошт-кампаня на пдтримку фльму Я трохи нтерпретую, але, по сут, факт залишаться фактом — прозвучало, що укранська мова не годиться для серйозного кно. Перепродавати завжди простше, нж створювати сво. Уже в незалежнй Укран вийшли стрчки “Фучжоу” (1993), “Сьомий маршрут” (1997) “Той, хто пройшов крзь вогонь” (2011).
Кажуть: "Як човна назвали, так вн попливе". Зграла донька режисера - ванна ллнко. Показ фльму та зустрч з творчою групою вдбудуться в кнотеатр Палац Кно (вул. Особисто я, просто не уявляю ншо актриси у цй рол. Наприклад, що тльки не зробить жнка, щоб визволити свого брата з турецького полону… Катерина пообцяла свою прихильнсть тому, хто зможе його звльнити. “Толока” став четвертим у цьому списку. Коли один-два фльми на рк, то це вже навть не павза, це перервана сторя. Художники-постановники – Роман Адамович, Микола Кщук. Привдкрийте завсу зйомок: за п’ять рокв, поки стрчка була у виробництв, чимало змнилося в Укран. У день всеукрансько прем’ри Толоки представники ЗМ мали можливсть посплкуватися з творцями.
"Сюжет почався тод, коли я перевернув сторнки Шевченка, нашого поета-пророка, побачив маленький врш на дв сторнки "У т Катерини хата на помост", - сказав вн.