Фльм "Толока" – це ваш дитячий калейдоскоп, який ви ховали пд подушку, коли лягали спати. Тльки замсть рзнокольорових камнцв – хвилини столття.
З Толокою, за його словами, жодних питань не було, адже це найбльш укранський найбльш самобутнй фльм. Ма пригодницький жанр — дуже цнне й дороге для мене. Але вона вперто, як сотн поколнь укранцв, знову й знову зводить з рун. Звичайно, ми не змогли би це зробити, якби не снувало Маг Тараса Шевченка. Кнопрокт “Толока” став одним з переможцв третього конкурсного вдбору Держкно. Це цкаво потрбно розвивати. Я навть видав збрку псень, яка ма назву "Моблзаця". Один каже: Брате, Хто вони так, що в минулому? Актору ж потрбно дати матерал, з яким вн працюватиме. Особливо, коли показували великого нациста картонне вйсько.
За мсяць 75 доброчинцв на фльм Михайла ллнка Толока вже дали 21 861 гривню, це трохи бльше 1% вд заплановано суми. Навть у цлком урбанстичному "Сьомому маршрут" поранений боць посеред пустел за лчен секунди буду хату, вк яко вд народження до смерт – лчен хвилини. Генеральний медапартнер — телеканал ICTV. Першими глядачами стрчки вже стали вйськов та жител прифронтових територй. Навколо хати зав'язуться весь сюжет: то руйнують татари, то вдираються бльшовики, то в хат Катерини Мазепа хова Софю Кивську та нш хатинки за "механзмом матрьошки" – одна в одну; то хату затопило великою водою. Вн вже готовий. Зупинка. Коли з одного боку вд кол був день, з другого — нч, коли лворуч снг — праворуч посуха. Головн рол у фльм зграли ванна ллнко, Дмитро Лнартович, Богдан Бенюк, Олег Примогенов, Сергй Романюк, Мирослав Гай, Дмитро Рибалевський, Василь Кухарський, Костянтин Войтенко, Тетяна Нагрняк, вгеня Конюх, та нш. Тут у мене був шок: коли розпочалися зйомки, екранзацй Шевченка не було 50 рокв.
Держкно видлило 14,8 мльйона – увесь кошторис стрчки становив 28 мльйонв гривень. Якою була хня реакця на фльм? Як повдомля пресслужба Держкно, переглянути трейлер можна на YouTube. Тепер ус ц внески мають стни, двер, вкна, стрху. цей сюжет привв фльм у наш дн, – каже режисер Михайло ллнко. Толока — це генетичний код укранцв, це порятунок, спасння. Слдкуйте за новинами прокту на сайт стрчки та у соцальних мережах:
— Загалом, я йшов до прем’ри набагато довше. Бо задумав ще 1967 року. Приступити до зйомок тод завадило те, що сценарй стрчки ця тема не були потрбн радянськй влад, бо йдеться про Украну, любов до не. Можливсть реально пдйти до реалзац Толоки з’явилася лише псля 1991-го. Але, як вдомо, у той час кнематограф Украни фактично зупинився. Тому знову довелося вдкласти задум. А коли, врешт-решт, усе збглося, 2013 року приступили до зйомок. Потм була ще одна зупинка — фнансова. це спткало не лише мй, але й багато нших фльмв. Головне було пережити цю павзу, бо випробування були серйозн. Особливо у нашй Толоц. Помер один з акторв — Вталй Лнецький, котрий почав знматися у фльм. Довелося знову вносити корективи. Однак 2018-го роботу над фльмом вдалося завершити, а 12 березня ц. р. нарешт вдбулася всеукранська прем’ра.