Синопсис: У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати брата Катерин у сюжет фльму доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Кожне випробування руйну хату Катерини. Але вона вперто, як багато поколнь укранцв, знову й знову пднма з рун.
На вдмну вд американських фльмв, у врш Шевченка нема подробиць пригод козакв у тилу ворога. Для Катерини час сну вдразу у двох вимрах: в одному — нестримно мчить крзь сторччя, в другому переста снувати вимрються не хвилинами, роками чи епохами, а любов’ю, розлукою, надю, втратою, надбанням. "Фльм, я думаю, неодноразового користування, - пдкреслила ванна ллнко. Тод вони з братом Юрм, сидячи на берез Днпра, вперше почали обговорювати дею. Анекся Росю Криму та початок вйни на Донбас стали частиною кно. — Читай! Але це спроби з рзних бокв наблизитися до тако постат. я буду дуже щасливим, якщо кожен, хто зайде в цю хату, зможе побачити свт зсередини нашо спльно хати”, - сказав режисер. Про це повдомля пресслужба Держкно. — У режисерв люблять питати про особлив моменти пд час зйомок.
Особливо, коли показували великого нациста картонне вйсько. Сюжет: У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. См гривень з кожного квитка на "Толоку" будуть перерахован до фонду "Повернись живим" направлен на допомогу арм. Тод 20-рчний Михайло ллнко разом з братом Юрм ллнком на берез Днпра в мальовничому кнематографчному сел Бучак (до реч, там сво фльми знмали Олександр Довженко, Сергй Параджанов та Юрй ллнко), роздумували про толоку, мовляв це феноменальне явище – коли селяни збираються вс гуртом, аби швидко побудувати чи вдновити зруйновану хату. З людьми, що попри вдчай, навть в обмеженому оточенн не втрачають ври. Зробив висновки, ще було трохи часу пдправити деяк детал, змстити акценти, додати реплки. Все перетовчеться в цй глин й буде нова хата. Так, укранська хата знаходиться мж двох могил, хоча взуальна картина може бути прочитаною в нший спосб — то жноч груди, вияв жночо природи укранського Космосу. На презентац був мський голова Руслан Марцнкв.
Украна була, , буде може нам треба перестати панкувати, а треба дуже добре подумати, як толокою ми побудумо таку Украну, яку хочемо бачити. Я бачив, як реагують глядач: це дуже жива реакця, солдарна. В одному вкн — процвтання, у протилежному — зубожння. Врешт-решт виршили зупинилися на назв "Толока", що означа традицйний народний пдхд до будвництва укрансько хати, коли до цього долучаються родич-сусди, уся громада. З кожного проданого квитка до фону буде передано 7 грн. Багато охочих у хол фотографувалися з лдером гурту "Мандри" Сергм Фоменком – Фомою. Символчно в фнальному епзод фльму, який вдбуваться в Криму, знявся Ахтем Сейтаблав. Як би це не було складно, ми вимушен перезнмати фльм спочатку – з ншим актором. Нагадамо, ранше сайт 032.
дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому: псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком. В основу стрчки лягли 66 рядкв Шевченково балади У т Катерини…, а доповнився сюжет спогадами з дитинства легендарного актора вана Миколайчука. Силуети дйових осб почали виростати до неочкуваних масштабв псля зустрчей Михайла ллнка з добровольцями та волонтерами АТО, до яких режисер здив протягом 2014?2016 рокв, показуючи фрагменти незавершено Толоки разом з фльмом ТойХтоПройШовКрзьВогонь.