У Тараса Шевченка маленька балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Фнал поез вдсуваться надовго – чекати Катерин доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Кожне випробування руйну й хату Катерини. Але вона вперто, як сотн поколнь укранцв, знову й знову пднма з рун.
А коли починали працювати, то помчав внутршн, чи то самоустановка така, чи то пдштовхували: вс вмли грати розгублених, невпевнених, самозабутих. Та й не так важливо, як це називати. А також зрки укранського кно, музики телебачення: Ахтем Сетаблав, Олег Скрипка, Сергй “Фома” Фоменко, Олег “Фагот” Михайлюта, ван Леньо, Галя Леся Тельнюк, Тарас Компанченко, Дмитро Вталй Капранови, Анна Заклецька, Роман Коляда. В студ творц нового укранського повнометражного фльму “Толока”, зокрема режисер Михайло ллнко та виконавиця головно рол Катерини – ванка ллнко. В основу стрчки лягли 66 рядкв Шевченково балади У т Катерини… Це балада про те, як закохалися в Катерину тро козакв. У чому поляга укранський нтерес? Коли я починав знмати “ТойХтоПройшовКрзьВогонь”, там потрбен був герой, який здатен на вчинок.
Фльм змнювався змнювався. З 1997 року — органзатор кнофестивалю Вдкрита Нч. Сергй Романюк, на жаль, не дознявся, – говорить ллнко. Можливсть реально пдйти до реалзац Толоки з’явилася лише псля 1991-го. Вона, як не дивно, не залишила слду н в лтератур… принаймн я не знайшов. У прокат фльм Толока вийде з 12 березня. Головн рол виконають Богдан Бенюк, ванна ллнко, Сергй Романюк та нш. Сергй Фоменко, лдер гурту Мандри та автор саундтреку до фльму, вважа, що тему любов у такй стор оминути не можна.
Зараз стала вдома дата виходу стрчки на екрани Украни - 12 березня. Я гарантую, що це кно не залишить вас байдужим. Чому ж мене не пробира до мурашок магчний реалзм ллнка? У березн цього року, перебуваючи у монтажно-тонувальному перод, проект взяв участь у семнар “Лабораторя кномонтажу в Укран” First Cut Lab. Ц гганти – геро, монстри, символчн персонаж, велетн гноми, лих люди, а також добр сусди, знайом та незнайом оточували Катерину в сценар з усх бокв, а вона вперто скликала толоку за толокою – кожен виконував сво призначення. То оддав би все золото
Напередодн старту прокату команда фльму оголосила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм.