У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати брата Катерин у сюжет фльму доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди.
У ввторок, 25 лютого, у Львов вдбувся допрем’рний показ фльму Михайла ллнка Толока, знятого за мотивами балади Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост. Один приклад: укранський анмацйний фльм Йшов трамвай 9 (10 хв. дея толоки укрансько хати – вдала, виплекана десятилттями, помтно, що вона глибока обдумана. Ця розповдь, наче притча, проника крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. У них я завжди чомусь учусь. Це пов’язано з фнансуванням? якби це була балада Тараса Шевченка, то вдрубали б Катерин голову, а тут сторя трива охоплю все нов нов под. У фльм дуже багато метафор, художньо образност та знакв. Прийшло дво людей уранц в камуфльованй форм, я стояв в одврку в спальнй сорочц.
Так випадки дуже акцентовано вдчуваються на знмальному майданчику. це спткало не лише мй, але й багато нших фльмв. Режисер та автор сценарю – Михайло ллнко, оператор-постановник – Олександр Кришталович; художники-постановники: Роман Адамович та Микола Кщук; композитор – Роман Вишневський. Вдчайдухи вдправляються у смертельно небезпечну подорож, рятують невльника, але дво з трьох козакв гинуть. Напередодн старту прокату команда фльму оголосила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм. Ми з ними багато сплкувалися — про сторю та долю Украни. Вона ( Катерина, хата) чека на них. До 1991 року мр були безпдставними Я не знаю, чи розбере твй комп’ютер кирилицю, яка пройде через нтернет. Коли я починав знмати “ТойХтоПройшовКрзьВогонь”, там потрбен був герой, який здатен на вчинок.
Тривалсть знмального пероду фльму Толока – 5 рокв, 5 мсяцв 14 днв. Здорова культура продуку парол й афоризми. Це кно для вдумливого глядача, яке змушу замислюватися над тим, як ми живемо, куди йдемо та що залишимо псля себе. От просто – що було хто був – без жодного опису! Для мене це була як пропозиця подумати, якими були ц люди. Ми планували допрем'рний тур у дванадцяти мстах мстечках, нас у цй нцатив пдтримав УКФ. — Зараз буде велика подя для мене , безумовно, для режисера, у якого я знмався — це Михайло Герасимович ллнко. З ц нагоди команда фльму презенту другий трейлер стрчки та оголошу про початок спльного прокту з Фондом Повернись живим: см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм. Упродовж останнх п’яти рокв Украна активнше зайнялася виробництвом фльмв. Крм сплкування з глядачами, повдомляють у пресслужб, вдбудуться заняття з медйно грамотност для дтей та юнацтва.
Стрчка кардинально вдрзняться вд 90% того, що зараз показують в кнотеатрах. Це яскравий приклад укранського поетичного кно, не притаманного сучасност. Нби фльм, знятий в 70-их роках, дивним чином перенсся на екран сьогодн, дорогою набувши елементв сучасност.