Стрчка знята режисером Михайлом ллнком за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни.
Толока – це тамна зброя та стратегя виживання Украни. В оригнал двчина за свй обман позбавляться голови. Коли укранське кно почало розвиватися? У результат дофнансування картина отримала державну фнансову пдтримку розмром майже 28,4 мльйони гривень, що становить 98% вд загально вартост виробництва. Офцйним телевзйним партнером виступив телеканал ICTV. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була “скраю”, а завжди у центр громади. От Шевченко, фльми про Шевченка – вони рзн, цкав та не дуже.
У нас патротизм став ганебною хворобою. Це була не дуже регулярна робота, вдповдно вд цього залежали заробтки. До 1991 року я не мг сподватися зняти “Толоку” через гостру несумснсть з канонами радянсько деолог. Результатом роботи стала кнопритча, яка поднала 14 рзних уривкв нашо стор. Скажмо, ми довго не могли визначитися, де знмати останню сцену толоки. Це цкаво потрбно розвивати. Кадр з фльму "Толока" / Фото Толока — Зараз хочу розширити картину, зробити телевзйну версю. з лейтмотивом: Хата не мусить бути чужою, Чужа хата не своя. ” - це були перш слова, як Михайло ллнко вимовив з сцени псля показу фльму.
Гетьман ван Мазепа заносить в хату розкшне дзеркало, потому декоративн театральн хати, укладен одна в одну за принципом матрьошки, нш реч. Якось в перерв мж дублями брат, дивлячись на стрхи Бучацьких хат, назвав толоку стратегю виживання Украни - тамною зброю проти вйн, навал, експропрац, колективзацй, голодоморв, ндустралзацй, геноцидв знову вйн, затоплень… Бо яке б не траплялося нещастя, завжди поблизу була глина, вода, очерет кривенька деревина. з лейтмотивом: Хата не мусить бути чужою, Чужа хата не своя. Уявть соб цю ситуацю. З'явилася дея зробити з ц псн, яка крм того, що вона рефрен, фнальну псню всього фльму там дуже багато куплетв. Це ж не лише будвництво дому. Фльм аж няк не мнорний, навпаки — оптимстичний, хоча й побудований на важливих фрагментах стор Украни, як далеко не завжди мажорн. Це неможливо, але в нас це вдбулося. Я виршив зробити свою маленьку версю”, - розповв режисер.
Бг часу та сторичн под у фльм частково будуть втлен у змодельованому, нод навть грашковому вигляд.