Для мене Толока почалася давно – шстдесят сьомого року в сел Бучак пд час зйомок фльму Юря ллнка Вечр напередодн вана Купала. Якось в перерв мж дублями брат, дивлячись на стрхи Бучацьких хат, назвав толоку стратегю виживання Украни - тамною зброю проти вйн, навал, експропрац, колективзацй, голодоморв, ндустралзацй, геноцидв знову вйн, затоплень… Бо яке б не траплялося нещастя, завжди поблизу була глина, вода, очерет кривенька деревина. А головне – толока, що гуртувала, будувала, рятувала...БЛОГ
Ви спостергали за цим процесом? Адже фльм знмався довго, см рокв, вже хотлося зрозумти, як вн буде сприйматися”, - пдкреслив режисер. ванна ллнко у рол Катерини / Фото Толока Уявть цю ситуацю… Так сигнали не можна назвати оптимстичними… Перед тим був бум. Нагадамо, в укранський прокат фльм виходить 12 березня. Напишть, як Вам трейлер фльму Толока чи плануте ви сходити у кно на цей фльм. А тут така несподвана зупинка. Вн да розумння для сучасних укранцв, що ми мамо шукати позитив у будь-якй, навть безвихднй ситуац, – каже Фоменко.
Сьогодн, слава Богу, воно . Я прихав до Кива, одразу потрапив а службу до вйськового телебачення паралельно знявся у картин "Оснн спогади" - чесько-ранському проект, де я грав солдата, який повернувся з пслявйськовим синдромом. Показ фльму та зустрч з творчою групою “Толоки” вдбудуться в кнотеатр Палац Кно (вул. Фотозон було достатньо, бажаючих зробити свтлини - теж. Я гарантую, що це кно не залишить вас байдужими: саме тому ми погодилися з ним спвпрацювати, - переконаний засновник Фонду Повернись живим Вталй Дейнега. Вона – сильна й молода – знову й знову вдбудову затину”, – зазнача режисер Михайло ллнко. Тод хвилювався так, нби показ вдбувся на Марс. Напередодн старту прокату команда фльму оголосила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм. Чути, що актор не волод укранською мовою… Хотв би я побачити француза, який не волод настльки французькою; або польського, росйського актора.
Дуже зворушливо було бачити його на екран. Це ж не лише будвництво дому. Поздка вдбулася восени, ми планували 12 показв, а вийшло 26. Под охоплюють укранську сторю 400-лтньо давнини – це 14 вибркових фрагментв стор крани. Не те, щоби х було легше знмати, це все ж таки короткометражки, шанс був. У кожний фрагмент автор хотв вкласти якусь особливу та важливу думку. Толока – це символчне зображення останнх 400 рокв укрансько стор. Показував, коментував, слухав.
Читайте: Фльм “Я працюю на цвинтар”: про життя, смерть тамниц, як хова кладовище