— У дитинств я мав щастя абсолютно свдомо потрапляти на так толоки, як були пов’язан з згуртуванням людей, як робили нагальну потрбну рч, — пригадав народний артист Украни Богдан Бенюк. — Бачив, яка велика робота виконувалася до 3- — 4- години дня. А потм ц люди, як так завзято працювали, дуже гарно спвали, радли тому, що зробили. Це був запас нашо мцност. З трепетом чекав, коли побачу вже змонтоване кно. Авторськ стрчки Михайла ллнка — це фантастичне кно. Врю, що цей фльм навчить нас багатьох мудрих речей. Впевнений, що попереду нас чека багато свтлих моментв. А ми мамо триматися купи вдчувати тепл долон один одного.Ох, цкава ж укранська сторя! Тльки за останн 400 рокв вдбулося стльки всього, що й не перерахуш. Але можна спробувати пройти маленький екскурс у под в житт нашого народу. Наприклад, що тльки не зробить жнка, щоб визволити свого брата з турецького полону… Катерина пообцяла свою прихильнсть тому, хто зможе його звльнити. Правда, це не брат, а коханий, таку брехню можна було би й покарати… якби це була балада Тараса Шевченка, то вдрубали би Катерин голову, а тут сторя продовжуться й охоплю все нов й нов под. Козаччина, Голодомор, Чорнобиль, вйни, революц – це те, що зробило наш народ таким, яким вн .
Картина ма настльки сильний художнй вимисел, у нй дуже передан епохи. Режисер, автор сценарю та спвпродюсер - Михайло ллнко. Бо об’днана вся сторя Украни за 400 рокв вдалося заглянути у майбутн”. А коли, врешт-решт, усе збглося, ми у 2013 роц приступили до зйомок. А якщо ти не хочеш, тод набагато складнше буде жити. Прем'ра в Укран: 12.03.2020 Толока — це балада про боротьбу за безперервнсть виживання.
Фльм – це живий органзм Ще у 1967 роц Михайло ллнко задумав створити свй фльм. “Тарас Шевченко да таку можливсть. Балада Шевченка фльм ллнка нби притча про долю Украни. А лейтмотивом картини стала авторська верся укрансько народно псн Чорна очка, як терен (в нтерпретац Михайла ллнка Укранська народна камасутра). — Читай!
Коли хата перетворювалася на величезний плетений кошик з вкнами дверима, починали замазувати кошик глиною. Толока ма таку властивсть перетовкти бду. До здйснення сво мр про те, що стрчку покажуть у кнотеатрах, Михайло Герасимович шов довгих 53 роки! Однак ще торк режисер з знмальною групою показав свою роботу в понад 20 мстах селищах Донецько та Лугансько областей. Пд час одного з ворожих набгв татари полонили Василя та вдвезли до Криму. Цей фльм—сага. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умову, третьому вдалося врятувати “брата”, який насправд виявився коханим Катерини. Дя фльму трива 400 рокв, а хата, у якй вона живе, стоть цлою вд вйни до вйни. Кожне випробування Катеринино сили нби розповда про долю та життя укранцв, як намагаються не втрачати вру.
— У радянськ часи доводилося робити вибр: або ти працюш на деологю, яка тод була панвною, тод у тебе робота. А якщо не хочеш, тод набагато складнше буде жити. Я не хотв обслуговувати цю деологю, тому доводилося дуже довго шукати такий сценарй такий матерал, за який би мен не було соромно. Це була не дуже регулярна робота, вдповдно вд цього залежали заробтки. Для мене такий характерний момент: псля 1991 року я зняв чотири фльми — Фучжоу, 7-й маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь Толоку. сценар усх цих чотирьох написав дуже давно, але змг х зняти аж псля 1991-го. Я намагався, пропонував, показував, а мен казали: Н. Нам це не потрбно. Давайте щось нше. Я якось склав ус ц роки очкування, то у мене вийшло, що ц чотири фльми няньчив 140 рокв. Я намряв ц фльми, але до 1991 року ц мр були безпдставними.