Режисером, автором сценарю та спвпродюсером фльму Михайло ллнко: Наш фльм – це чотирьохсотрчна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумсних з життям, у пошуках тамниц толоки. Толока ма багато тамниць. Толока – не лише будвельний процес. Це стратегчний ресурс снування Украни навть тод, коли вона ще не називалася Украною.
Це фльм, я думаю, неодноразового користування. Вн похав на пожежнй машин з надписом Чорнобиль 1986. Ус ц складов потрбн для перемоги. Вони рзн, але х об’дну те, що черги ростуть! Фльм Михайла ллнка “Толока” вийде у всеукранський прокат 12 березня. ми похали на полгон, де була пдготовка, де був бойовий вишкл. Я не мг прийти та сказати: принс сценарй укранською мовою. Нижче ви знайдете перш кадри за хньою участю. Завдяки братов Юрю ллнку в мене з'явилася дея створити цей фльм ще 50 рокв тому. Хата й Катерина переживають козаччину, набги татар, бачать вйни Мазепи Петра , гайдамаччину, бльшовикв, голодують 33-го, проживають вйну, табори, затоплення села, Афганстан, Чорнобиль, врешт – вйну на сход.
Нагадамо, фльм вльною екранзацю врша Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост …. Це жах для мене! От люди кажуть: занадто патротично, занадто пафосно. Отже, такий режим на канал. Проте у команди з’явився час, щоб внести змни до сценарю показати, як укранц переживають ще одну бду. Що завадило показати цю стрчку глядачам ранше?
Толока – це стратегя виживання Украни, наша зброя проти вон, загарбникв, руйнування укранського села, Чорнобиля. А коли починали працювати, то помчав внутршн, чи то самоустановка така, чи то пдштовхували: вс вмли грати розгублених, невпевнених, самозабутих. Не забувайте не перепочивайте — йдть! Звукорежисер – Артем Мостовий. Вона, як не дивно, не залишила слду н в лтератур… принаймн я не знайшов. Саме цим ми вивели фнал з сторично стрчки у сьогодення.
Додамо, що напередодн старту прокату команда фльму оголосила про спльний прокт з фондом Повернись живим, за умовами якого см гривень з кожного квитка на Толоку будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм.