дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому: псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком. В основу стрчки лягли 66 рядкв Шевченково балади У т Катерини…, а доповнився сюжет спогадами з дитинства легендарного актора вана Миколайчука. Силуети дйових осб почали виростати до неочкуваних масштабв псля зустрчей Михайла ллнка з добровольцями та волонтерами АТО, до яких режисер здив протягом 2014-2016 рокв, показуючи фрагменти незавершено Толоки разом з фльмом ТойХтоПройШовКрзьВогонь.
Це, як ти розумш, дуже ускладню роботу над фльмом, але якщо подивитися не з позиц фльму, а ширше, то вдсутнсть нацонального кнематографа — одна з ознак нестабльност суспльства, яке знаходить грош тльки для полтично реклами за принципом сьогодн — на завтра, але не для побудови соцально перспективи сьогодн — надовго. Перед тим регулярно виходили прем’ри фльмв, у прокат з’явилися непоган показники. Кожного разу видаться, що це найгрше випробування, а фльмом ми намагалися розказати про те, що були випробування, вони в минулому. Конкретно щодо врша “У т Катерини хата на помост”, який власне став основою “Толоки”, – вн маленький, але 67 рядкв на двох сторнках дають необмежену свободу. Режисер та автор сценарю – Михайло ллнко, оператор-постановник – Олександр Кришталович; художники-постановники: Роман Адамович та Микола Кщук; композитор – Роман Вишневський. Хоча на них вже було фнансування, але вони залишилися за облавком виробництва. Фотограф – Ярослав Плунський”, - деться у повдомленн. Не з т, яку нам нав’язували колись, а з нашо, укрансько. Центрального персонажа Катерину зграла ванна ллнко. У врш написано, що зустрлися.
Прокатом займаться компаня Ukrainian Film Distribution. Крм того, Михайло Герасимович ззнався, що на написання сюжету стрчки його надихнув твр Тараса Шевченка. Жанр: романтична балада Так у фльм з’явилась тема Криму, де й збудувала свою останню хату головна героня. Там вони торкаються й ц теми — треба вже розрвати те замкнуте коло страждань.
Один каже: Брате, Якби можна було розплутати ц слди, поговорити з укранською хатою… Але з хатою вмють говорити лише мешканц. Була ще одна важлива грань – добровольц та волонтери АТО, до яких я здив протягом 2014-2016 рокв, показував “ТойХтоПройШовКрзьВогонь” у блндажах, на блок-постах просто неба. — Що обця укранському кнематографу змна голови Держкно? Але жодна хата в Укран нколи не була скраю. Вот как описывают сами создатели предстоящий фильм: Фльм розповда про жнку, яка пообцяла свою прихильнсть тому, хто визволить з турецько невол брата. Роль Катерини в Толоц викону ванна ллнко. Одне з завдань стрчки – змагатися з тими мфами, як нам нав’язують.
Я взявся знмати фльм Фучжоу, а вн вийшов про любов. Думаю, наступний точно буде про Украну. Але Сьомий маршрут Той, хто пройшов крзь вогонь теж вийшли про любов. Тепер я звернувся до найвдомшого експерта – до Тараса Шевченка, бо до кого ж ще звертатися, коли хочеш знмати про Украну? Але знову виходить не про це. мене це влаштову, – розповда вн.