Сюжет: У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Чекати брата Катерин у сюжет фльму доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Кожне випробування руйну хату Катерини. Але вона вперто, як багато поколнь укранцв, знову й знову пднма з рун.
А й сплкуюсь з людьми, що з надламаними долями, бо для мене дуже важливо. Сценарй, що почався з розмови з братом, розшукав свй сюжет у рядках балади про Катерину, звернувся по допомогу до спогадв легендарного укранського актора: ллнко, Шевченко, Миколайчук – у цьому трикутнику я складав сюжет фльму, шукав тамницю толоки. Член НСКУ. Актор наголосив, що "Толока" – ункальна картина: "На перший погляд вона може виглядати як оповдка, балада може подивитись дитина, доросла людина". навть якщо через карантин зараз псля прем'ри покази в кнотеатрах скасують – варто туди навдатись згодом. Будемо тшитися, що в колекц укранського сучасного поетичного кно, окрм Плем’я Мирослава Слабошпицького (2014) та Поводиря Олеся Санна (2014) буде ще й Толока Михайла ллнка. Спочатку як шок, а потм все нормально.
До того ж, Толока стала одню з 19 стрчок, що потрапили до програми Work-In-Progress кнофестивалю у Карлових Варах. Це дуже дорога для мене сторя”, – розповв режисер. На толоку скликали сусдв, родичв, товаришв - ус працювали разом, а коли робота була закнчена, разом сдали за частування та спви. — Дмитре, актору треба як кожнй людин, вдновлюватися. нколи покази були в дуже дивних ситуацях, часом просто неба. Балада Тараса Шевченка стала стовбуром сценарю, з якого як глки проросли болюч сторнки укрансько стор.
З 1997 року – органзатор кнофестивалю Вдкрита Нч. Думаю соб: до кого, нарешт, звернутися по Украну з гарантю? До Шевченка, звичайно! Власне толока — це коли вс разом босонж товчуть — товчуться на одному мсц (party), щоб як слд перемшати вс згадан компоненти, з яких зводиться традицйний укранський дм — хата (hata). Толока — це традицйний спосб будвництва хати, в якому беруть участь близьк далек родич, сусди, а нод й усе село. Фльм Михайла ллнка “Толока” вийде у всеукранський прокат 12 березня. Стрчка знята режисером Михайлом ллнком за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни. Коли я почув цю розповдь, спитав, чи записана вона в вана як сценарй, чи збираться вн екранзувати цю сторнку свох спогадв.