Романтична балада Толока створена компаню ллнко Фльм за пдтримки Державного агентства Украни з питань кно.
Гуртом селяни вдбудовують хату. Так повторються не один раз. Однак у 2018 роц нам вдалося завершити роботу над фльмом, а 12 березня нарешт вдбудеться всеукранська прем’ра. Цкавсть до стрчки велика — як з боку кнофестивалв, так з боку укрансько кноспльноти, яка чекала виходу фльму довг роки врила, що вн усе ж таки буде завершений. Метафорами, символами, знаками та образами просякнутий кожнснький кадр. Але жодна хата в Укран нколи не була "скраю".
Як зазначають автори, — це 14 важливих фрагментв стор нашо крани. , звсно, Тараса Шевченка, чий врш У т Катерини хата на помост. Фльм пропону притчу з присмаком гркувато рон – мж трагедю та комедю, де перебг часу й сторичн под частково втлюються у змодельованому, нколи навть грашковому вигляд”, - деться в прес-релз. Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт. Це приниження, яке було сказано, а вибачення перед Украною не прозвучало. Стрчка знята за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни. Провдною темою фльму “Толока” стала укранська псня “Чорн очка, як терен”, у обробц та з словами, як придумав режисер. Це засмутило багатьох нших виробникв кнопродукц, яким доводилося шукати ще й приватн джерела дофнансування свох фльмв. Фльм змнювався змнювався.
Завдяки цьому глядач зможе глибше пережити та зрозумти конкретн ситуац. Але вона вперто, як багато поколнь укранцв, знову знову пдйма з рун. Катерина ряту не тльки свй дм, а й тих, кого вн прихистив зберг вд зимово стуж, голоду, вйн, пожеж, революцй та повеней. Тож виходить: новий життвий цикл розпочинаться з смерт нею ж закнчуться. Зрештою цей процес почав пробивати соб дорогу. А в цй п’с я антипод, я "ттушка", я людина з кримнальним минулим. Ще додам, що на кожному показ були присутн Михайло Герасимович клька акторв. Ох, цкава ж укранська сторя! Тльки за останн 400 рокв вдбулося стльки всього, що й не перерахуш. Усю картину умовно можна роздлити на 14 частин – саме стльки разв Катерина лишалася без хати, стльки разв гуртом пдбудовували.
— Мова картини трошки незвична для сприйняття непдготованого в план стор глядача, тому було побоювання, що не вс сприймуть таке кно. Але я бачив сльози на очах наших бйцв, лтнх жнок на тих показах. Вони серцем зрозумли всю драму Толоки, бо сам пережили те, що пережива Катерина — головна героня фльму. зараз м доводиться знову думати, як почати жити з нуля псля нашо перемоги у росйсько-укранськй вйн.