Михайло ллнко — укранський кнорежисер, сценарист, актор, академк Нацонально академ мистецтв Украни, заслужений дяч мистецтв, лауреат Державно прем Украни мен Олександра Довженка. З 1997 року — органзатор кнофестивалю Вдкрита нч. З 1994-го — кервник курсу режисури художнього фльму нституту екранних мистецтв Кивського нацонального унверситету театру, кно телебачення мен вана Карпенка-Карого. Член НСКУ. Став першим головою правлння Укрансько Кноакадем. Найвдомш режисерськ роботи М. ллнка: Фучжоу, Сьомий маршрут, ТойХтоПройшовКрзьВогонь та н.
— У даному випадку практика свтового кно показала, що для того, аби була яксть, потрбний процес. Кожне випробування руйну хату головно герон Катерини. Я заздрив лтописцю: яку ж треба мати фантазю, щоби заповнити буквами таку товстелезну книжку! Я не мг написати й одно сторнки Как я провёл лето (я вчився в Москв). Вийшло трошки довше. Сподваюся, що 12 березня мораторй буде порушений. У кожному з цих фльмв репетиця “Толоки”.
Змни вдбувалися до останнього знмального дня. Про це повдомля органзатори показу. Режисер та автор сценарю “Толоки” Михайло ллнко про дею суть картини, довгий шлях створення вдсилання до нших свох фльмв. ось нарешт останнй знмальний день. Багато чого бачила укранська хата, багато чого чула. Презентували фльм режисер картини Михайло ллнко, музичний продюсер та актор Сергй Фоменко та виконавиця головно рол ванна ллнко. Для мене Толока почалася давно – шстдесят сьомого року в сел Бучак пд час зйомок фльму Юря ллнка Вечр напередодн вана Купала. Разом з презентацю нового трейлера творц фльму оголосили про благодйну нцативу: см гривень з кожного проданого квитка на Толоку будуть перерахован в фонд Повернись живим на потреби укрансько арм. Михайло ллнко назива толоку ункальною, переможною системою укранського самопорятунку, але дивуться, що вона не залишила слду в лтератур або живопис.
Майдан, волонтерство – теж толока, збр людей заради спльно мети, – каже Михайло ллнко. Тому що у цей час не можна спокйно пройти повз яксь явища. Спродюсували картину Пилип ллнко, Маранна Новкова, Андрй Рзоль, Максим Асадчий, Олег Щербина, Юля Чернявська, Вталй Шереметьв та нш. Потм лунали слова провдника. А над усм — Катерина. дея створення фльму про феномен толоки, до якого нхто ранше не звертався, з’явилася у Михайла ллнка 53 роки тому: псля розмови з братом, вдомим режисером Юрм ллнком. На пдвконн в Катерининй хат завжди горить свчка – так вона сповща про те, що вдома нема спершу господаря, потм дтей. Вона буде проходити крзь час та кривав под в стор крани, аби знов побудувати з рун нову толоку, як сотн поколнь укранцв, бо хата сну вд вйни до вйни, але дух непереможний.
У стрчц зграли ванна ллнко, Дмитро Лнартович, Богдан Бенюк, вгеня Конюх, Василь Кухарський, Дмитро Рибалевський.