Вк укрансько хати короткий – вд вйни до вйни. Якби не толока, не було б де й зустрти свого коханого. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була “скраю”, завжди у центр громади.
Тому сюжет починаться 400 рокв тому, а закнчуться у наш дн”. Катерина викупля в останню хвилину засуджених на страту козакв. ншим провдним поетичним твором, але вже без музики, стали слова Тараса Шевченка: окрем частини, а то й цлий врш “У т Катерини хата на помост”. — Сподваюсь, що фльм сподобаться глядачев. Перший раз розпочати роботу над екранзацю балади Тараса Шевченка "У т Катерини хата на помост" на студ мен Олександра Довженка вдалося у 2004 роц. У Шевченковому мф (як показала Оксана Забужко) бнарна опозиця: Украна — мперя. Це пов’язано з фнансуванням? Михайло ллнко й актори стрчки вдвдали понад 20 мст селищ Донецько та Лугансько областей. Але ж ванна ллнко – балерина, тому це так органчно. Вихд стрчки у широкий прокат планувався на 12 березня.
саме тому ми погодилися з ним спвпрацювати. Режисер, автор сценарю та спвпродюсер - Михайло ллнко. Завдяки толоц жодна хата в Укран нколи не була “скраю”, а завжди у центр громади. Але мж цим всм мали пройти роки. Модеруватиме захд Сергй Неретн. Клька рокв я витрачав, щоб пояснити, що таке "Фучжоу", клька рокв знмав у режим негарантованого фнансування, а коли приносив новий сценарй, все повторювалося: "Вибачте, Михайле Герасимовичу, у вас перед тим був хороший фльм "Фучжоу", а що ви принесли тепер? "Сьомий маршрут"… А про надю? Я давно хотв зняти фльм про Украну. Режисером, автором сценарю та спвпродюсером стрчки Михайло ллнко. Сюжет: У Тараса Шевченка балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. У Катерину закохалися тро козакв.
Бюджет стрчки склада близько 30 мльйонв гривень. У фльм присутн й багато нших символв та метафор, що пов’язан з 12 основними драматичними етапами в стор Украни - вд трипльських часв, татаро-монгольсько навали, доби Козаччини (найлегше буде впзнати Мазепу з шведами пд Полтавою) - до двох свтових вон (з московським чоботом, що наступа на укранську землю Сталним з його люлькою), Голодомору (колоски), пероду “Вдлиги” новтнх акцентв на росйсько-укранськй вйн та анекс Криму. Упродовж цього часу вдбулося багато чого драматичного. Спродюсували картину Михайло ллнко, Маранна Новкова та Андрй Рзоль. це почалось ще до трипльських часв. Я думаю, що з ростом кнотеатрально мереж, все одно будуть продовжуватися пошуки нестандартних форм.
У фльм дуже багато метафор, художньо образност та знакв. Це кно для вдумливого глядача, яке змушу замислюватися над тим, як ми живемо, куди йдемо та що залишимо псля себе.