Напередодн ц нацонально кнопод Михайло Герасимович розповв Голосу Украни про сторю створення картини, про творчу толоку однодумцв, як причетн до не, про сприйняття фльму першими глядачами пд час допрем’рних показв на сход крани. У цй розмов про кно, Украну, про зв’язок мж минулим сьогоденням було багато особистого, флософського, болючого дуже свдомого...
“Для нас дуже важливий сьогодншнй день. Ми саме в процес перемовин з телеканалами пошуку невеличко суми для нвестування майбутнього фльму, щоб перетворити вдзнятий матерал на яксний телепродукт. Проект стрчки став одним з переможцв Третього конкурсного вдбору Держкно , в результат дофнансування у 2018-му роц, отримав 98,02% державне фнансування, що становить 28 млн 392 тис.371,76 грн. А режисер ззнаться, що зупинка у робот над картиною пшла й на користь. Поступово силуети дйових осб почали виростати до неочкуваних масштабв, пропонувати мен сво мфи, символи, забобони.
Знмати Толоку розпочали 2013 року, однак через Революцю Гдност фнансування призупинили, роботи, здавалося, канули в Лету. Генеральний медапартнер — телеканал ICTV. Це кно для вдумливого глядача, яке змушу замислюватися над тим, як ми живемо, куди йдемо та що залишимо псля себе. Уявть соб цю ситуацю. — А, може, це був добрий знак! Саме пд час зйомок сторично укрансько балади атрибути герочного совка остаточно губляться в укранськй глин. См гривень з кожного квитка на “Толоку” будуть перерахован Фонду спрямован на допомогу арм.
З цього вже зрозумло, що головною геронею "Толоки" Катерина. “Тарас Шевченко да таку можливсть. про вйну. Кинувши погляд у вкно, я знав, що слдом за мсточком через автомобльну трасу я побачу сльський цвинтар, цементний завод, ставок, село з церквою, паску, футбольне поле з козою, припнутою до ворт. Але вк укрансько хати короткий – вд вйни до вйни. — Я з тих акторв, як у ванн творити не можуть. У врш написано, що зустрлися. Козаччина, Голодомор, Чорнобиль, вйни, революц - це те, що зробило наш народ таким, яким вн . Цей фльм – як мкс музики та укрансько дентичност.
Тод фльм брав участь у конкурс Держкно Украни, в якому йому, на жаль, не вдалося перемогти. Проте вже у 2013 роц дея була гдно оцнена отримала дозвл на державне фнансування.