Фльм-балада Толока зняв Михайло ллнко за власним сценарм. Вн тривалий час добирав рзн сторичн епзоди, як хотв би екранзувати. Зрештою народилася дея об’днати ус под навколо сюжету балади Т.Г. Шевченка У т Катерини хата на помост. Стрчка стала переможцем третього конкурсного вдбору Держкно отримала понад 28 млн. грн. державного фнансування, що покрило 98% витрат на виробництво. Знмати почали ще у лютому 2013 року, а дату прем’ри клька разв переносили. Результатом роботи стала кнопритча, яка поднала 14 рзних уривкв нашо стор. Творча команда нараз тсно спвпрацю з фондом Повернись живим. З кожного проданого квитка до фону буде передано 7 грн.У ввторок, 25 лютого, у Львов вдбудеться допрем’рий показ фльму Толока, що створений за мотивами балади Тараса Шевченка У т Катерини…. Стрчка знята режисером Михайлом ллнком, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни. Про це Льввському порталу повдомили органзатори.
Був один характер, а тепер вони борються один з одним. “Цей фльм для мене звучить як гмн укранського волонтерства. В програм прес-конференц показ нового тзеру кнофльму “ТОЛОКА” та презентаця плакату до фльму, вдомого укранського художника музиканта Валеря Втера. Було багато хлопцв, на яких я дивився щоразу думав – герой. Вона першою з акторв заплакала над сценарм. Коли фльм робиться так довго, з ним не хочеться розлучатися. Але кожного разу Украна вдроджуться, так само, як воскреса укранська хата”, - сказав ллнко.
не тльки його: я ходжу нараз в кно. Вона створена компаню “ллнко Фльм” за пдтримки Державного агентства Украни з питань кно. Нби фльм, знятий в 70-их роках, дивним чином перенсся на екран сьогодн, дорогою набувши елементв сучасност. Ранше я цього не робив, але тепер доведеться шукати додатков кошти, а для цих пошукв потрбен досить повний макет фльму. У фльм "ТойХтоПройшовКрзьВогонь" – натуральна укранська толока поруч з нданськими вгвамами. Под "Толоки" охоплюють укранську сторю 400-лтньо давнини – це 14 вибркових фрагментв стор крани. Це круговерть стор навколо селянсько мазанки, повз яку пройшли козаки татари, вйни Мазепи Петра , гайдамаччина, бльшовики, махновц, голод 33-го, вйна, затоплення села, Афганстан, Чорнобиль, врешт – вйна на Сход. Подумав: Нарешт! Це, мабуть, про хату Виявилося – про любов. А одню з ознак поетичного кно для мене поезя. Цкавсть до стрчки велика — як з боку кнофестивалв, так з боку укрансько кноспльноти, яка чекала виходу фльму довг роки врила, що вн усе ж таки буде завершений.
Якщо ти прогуляв цю лекцю у ВДКу, можу пдказати: вертеп — це щось на зразок дерев’яного телевзора (wooden TV), який був поширений у нас у XV — XVIII столттях культивував у народ православну релгю за допомогою бблйних легенд. Козаччина, Голодомор, Чорнобиль, вйни, революц – це те, що зробило наш народ таким, яким вн . Емоцйност тзеру додав саундтрек – укранська народна псня Чорн очка у виконанн лдеру групи Мандри Сергя Фоменка. Наш фльм – це чотирьохсотрчна подорож хати Катерини просторами ризикованого землеробства за умов, несумсних з життям, у пошуках тамниц толоки. Це як у волейбол: не можна, щоб м’яч впав на пдлогу. Вона дос молода, сильна, знову знову вдбудову зруйновану хатину", - каже Михайло ллнко на пресконференц. Про те, як створювалась картина, зйомки яко зайняли см рокв, та для кого вона призначена радо Промнь розповв актор Дмитро Лнартович, який у стрчц викону роль вана.
Я взявся знмати фльм Фучжоу, а вн вийшов про любов. Думаю, наступний точно буде про Украну. Але Сьомий маршрут Той, хто пройшов крзь вогонь теж вийшли про любов. Тепер я звернувся до найвдомшого експерта – до Тараса Шевченка, бо до кого ж ще звертатися, коли хочеш знмати про Украну? Але знову виходить не про це. мене це влаштову, – розповда вн.