У Тараса Шевченка маленька балада про те, як закохалися у Катерину тро козакв. Свй вибр Катерина доврила дол: пообцяла стати дружиною тому, хто визволить з полону брата. Дво з трьох козакв загинули, намагаючись виконати умови договору, третьому вдалося врятувати брата, але брат Катерини виявився не братом, а коханим… Фнал поез вдсуваться надовго – чекати Катерин доведеться не одне столття, не старючи та не втрачаючи над. Ця розповдь, наче притча, пролта крзь сторю Украни, вдтворю драматичн та герочн епзоди. Кожне випробування руйну й хату Катерини. Але вона вперто, як сотн поколнь укранцв, знову й знову пднма з рун.
Водночас вн пдкреслив, що впродовж роботи над фльмом орнтувався на сучасн под: “Я весь час ловив сигнали подй, як вдбуваються. Ви ж не можете переповсти врш своми словами, вам його треба процитувати. Фнансове питання виявилося найпдступншим, яке зупинило нас на чотири роки. З кожного проданого квитка 7 гривень перерахують у фонд пдтримки арм Повернись живим. Фльм Толока за вршем Тараса Шевченка У т Катерини хата на помост – перша масштабна екранзаця твору Шевченка за часв Незалежност Украни. У день всеукрансько прем’ри Толоки представники ЗМ мали можливсть посплкуватися з творцями. Слдом за рчкою — паркан, що був за сумсництвом туалетом, потм невеликий базарчик на автобуснй зупинц з бабусею в жовтй хустин, бензоколонка, пам’ятник безменному вону при дороз. Режисер також пдкреслив, що для нього головне — глядач: “Це наш глядач, бо ми робили фльм насамперед для укранського глядача, без перебльшення.
Я дуже радий, що особливо останнм часом герой пшов на екрани. Стрчка знята укранським режисером Михайлом ллнком за мотивами балади У т Катерини…, а сюжет охоплю 400 рокв стор Украни, Михайло ж автором сценарю та спвпродюсером. ”Толока” – один з найкращих укранських фльмв, знятих за останн десятирччя. Толока – не лише будвельний процес. Бо толока. Сама сторя створення фльму тсно пов’язана з донькою режисера. Знмали Толоку поблизу Кива у рзних локацях.
- Фльм було з успхом презентовано в Укранському нацональному павльйон кноринку Канського кнофестивалю у квтн 2013 року. За словами режисера, понад 60 рокв втчизняний кнематограф не брався за екранзацю творв Шевченка, адже бльше акцентували на його постат. Не змг знайти про толоку навть у Тараса Шевченка, але гортаючи сторнки "Кобзаря", прочитав: "У т Катерини хата на помост". Про те, як створювалась картина, зйомки яко зайняли см рокв, та для кого вона призначена радо Промнь розповв актор Дмитро Лнартович, який у стрчц викону роль вана. Клкайте на зображення, щоб перейти до галере подивитися решту 20 кадрв.
“На початку вйни я часто здив з свом попереднм фльмом з фрагментами “Толоки” до бйцв на Схд: вд Щастя до Маруполя, показував фльм у блндажах, просто неба, там, де нема кнотеатрв. Тому для мене захисники Украни – це не чуж люди. Фонд “Повернись живим” допомага м, фльм “Толока” також хоче долучитися й допомогти”, – розповв режисер, автор сценарю та спвпродюсер фльму Михайло ллнко.